logo

Godt igang med Joomla

Har du altid gået og drømt om at lave din egen hjemmeside, men ladet det blive ved drømmen fordi alt det der html og css lød for indviklet? I så fald er Joomla! noget for dig!

Joomla! er et open source content management system (cms), dette betyder at alle der har lyst, kan udvikle udvidelser til Joomla!, hvilket er en af grundende til at Joomla er blandt verdens mest populære content management systermer. Det er ganske gratis hente og bruge Joomla!, derud over er langt de fleste udvidelser der findes til Joomla! også gratis, så der er rig mulighed for at udbygge din side med alverdens spændende features. Mere dybdegående information kan findes på Joomla!'s egen hjemmeside der hedder www.joomla.org.

Fun fact: Vidste du at Joomla kommer fra Swahili, nemlig order jumla, der betyder "all together"

Er Joomla! gratis at komme igang med?

Ja og nej, selve content management systemet er gratis, så det kan bare hentes og installeres på dit webhotel. Men det kræves dog at du har et webhotel at installere Joomla! på, du kan også køre Joomla! på din lokale maskine hvis du har forstand på at opsætte en lokal webserver. Det vil sige at hvis du ikke har din egen webserver, så skal du altså ud og købe et webhotel og et domæne for at kunne begynde at lege med Joomla!.

Webhoteller kan dog købes ganske billigt og det samme kan domæner, der findes mange eksempeler på billige webhoteller men man skal nu stadig bruge sin godt fornuft når man vælger. Jeg vil personligt anbefale et webhotel på f.eks. www.gigahost.dk eller www.one.com, de har måske ikke verdenens hurtigst support men tilgengæld spiller tingene når vi snakker Joomla!, hvilket jeg synes er super vigtigt. One.com har faktisk en Live Support der er tilgængelig 24/7, hvilket de er meget populære for.

Læg mærke til at du hvis du køber et webhotel hos gigahost, så laver du ikke noget domæne ved oprettelsen, du kan efter oprettelsen bestille et domæne gennem deres kontrolpanel.

Det skal også nævnes at Microsoft er kommet med et meget spændende værktøj der hedder Webmatrix. Webmatrix er et hjælpe værktøj til Microsofts IIS (Internet Information Server), hvilket er Microsofts webserver. Ved at bruge Webmatrix kan du ligge din Joomla! side lokalt og arbejde med den på denne måde. Jeg vil dog ikke anbefale at bruge det til andet end udvikling, du skal altså ikke hoste din hjemmeside selv, køb dig til denne service hos en udbyder.

Det der er godt ved Webmatrix, er at denne software selv finder ud af hvad du skal bruge for at køre Joomla!, og derefter går ud og henter, samt installerer, alle de nødvendige dele (så som mysql databasen). Du bliver derefter guidet igennem installationen af diverse dele og tilsidst ender du så med en lokal Joomla! side.

Webmatrix er efter min mening helt klart et af de bedste værktøjer, til at hoste en Joomla! side lokalt og så er den også gratis at bruge.
Der kan findes mere information omkring webmatix på http://www.microsoft.com/web/webmatrix, hvor du også kan downloade softwaren.

Hvor svært er Joomla! så?

Joomla! er per defination et af det letteste content management systemer, hvilket jo lyder tiltalende. Jeg vil dog sige at alt begyndelse kan være svær, det kommer meget an på hvilket forudsætninger du har inden for feltet. Hvis du har arbejdet meget med computere og er det man vil kalde en "super bruger", ja så er Joomla! super lige til og let at gå igang med. Har du aldrig nogen siden rørt et keyboard og ved ikke hvad webhotel, domæne og så videre betyder, så bliver det straks lidt sværere.

Men det er aldrig for sent at gå igang og der findes utrolig mange guides og hjælpe værktøjer rundt omkring. I det følgende vil jeg give en kort introduktion til hvad man skal holde øje med, når man skal ud og finde et webhotel til Joomla!.

Yderligere hjælp til Joomla!, kan findes i diverse guides der findes her på sitet.

Tryk her for at komme til oversigten over de tilgængelig guides

Hvad kræver Joomla! af webhotellet?

For at kunne køre med Joomla! på dit webhotel, er der nogle små indstillinger, der skal være styr på. Du kan se listen og læse mere om hver enkelt punkt herunder.

PHP 5

Joomla! er bygget/kodet i php og kræver derfor også at webhotellet kan køre PHP 5. Jeg vil dog generelt sige at dit webhotel skal køre PHP 5 uanset hvad, hvis dit webhotel kun kører med f.eks. PHP 4, så skift! PHP 4 er en gammel, usikker og ikke længere supporteret version af PHP.
Bemærk dog at der findes enkelte webhoteller der stadig lader folk køre i PHP 4, pga. at hotellet originalt blev oprettet i PHP 4, men alle nye hoteller oprettes i PHP 5.

MySQL Database

For at Joomla! kan installeres og køre på din hjemmeside, skal er være minimum én MySQL database. Største delen af alt det du laver i Joomla! gemmes i en database og det er simpelthen umuligt for Joomla! at fungere uden. Størrelsen på databasen er selvfølgelig også interessant men det mindste der tilbydes er normalt 50mb. Med mindre du har en meget stor side, så vil 50mb række meget langt, de fleste "mindre" sider vil kunne klare sig med disse 50mb.

PHP Safe Mode Off

PHP Safe mode er et meget omdiskuteret problem. Mange mener at deres Joomla! site kører ganske fint, selv med safe mode slået til. Det er heller ikke umuligt at dette er sandt men det er ikke optimalt. PHP Safe mode er en sikkerheds funktion i PHP, og så tænker mange allerede, jamen så er det jo godt! Problemet er at safe mode er en dårlig løsning og sikkerhedsproblemerne burde løses på en anden måde. Med andre ord, så skal webserveren altså bare sættes korrekt op.
Grunden til at det anbefales at køre safe mode off sammen med Joomla!, er at safe mode kan give problemer når man skal installere visse ting på sin side. Eller måske give problemer for visse udvidelser til Joomla!, der ikke kan køre med safe mode slået til.
I bund og grund, find et webhotel der tillader at slå safe mode fra. Der er nok af dem og det behøver ikke koste mere af den grund.

Kom igang

Når du har styr på alt dette er du klar til at gå igang med Joomla. Joomla er ikke et program man installerer på sin computer men derimod et stykke software der skal lægges op på dit webhotel. Jeg har lavet to guides der hjælper dig igennem dette, en til version 1.5 og en til version 1.7. Efter installationen er du klar til at gå igang!

Tryk her for at komme direkte til installations guiden for 1.5

Tryk her for at komme direkte til installations guiden for 1.7